dinsdag 26 april 2011

Snelste Recycle Machine in Groningen maakt een succesvolle demonstratierit

door Paul Marius Borggreve

Dinsdag 26 april 2011 vertrok vanaf de Stadsschouwburg in Groningen het duo Genies in Groningen, Kees Wiersema en Paul Marius Borggreve voor een demonstratie van de SRMG, de snelste recycle machine in Groningen. De machine gebouwd uit een oude kinderwagen is in staat zwerfvuil direct om te zetten in limonade. Na een aantal kilo's bierblik, chipzak, drinkpakjes en pet-flessen was het spannende moment daar. Om 10:30 uur tapte Kees een heerlijk kopje frambozenlimonade. Omstanders waren enthousiast, hoewel sommigen het product iets aan de zoete kant vonden.











zaterdag 16 april 2011

De Snelste Recycle Machine in Groningen in aanbouw

door Paul Marius Borggreve

Demonstratie van de ,,Snelste Recycle Machine in Groningen”
de SRMG

Dinsdag 26 april 2011
Aanvang: 10:30 uur
Plaats: Stadsschouwburg, Groningen
Door: Genies in Groningen, Kees Wiersema & Paul Marius Borggreve

Inleiding
Zwerfvuil is een groot probleem in Nederland. Gelukkig zijn er veel burger- en gemeente-initiatieven om dit probleem aan te pakken, zoals de actie LenteKriebels in Groningen. In de aprilmaand trekken stadjers de wijken in om de straten, stoepen en plantsoenen te ontdoen van vuile zaakjes.
Afval bestaat uit materiaal dat daar ligt waar het niet hoort. Dit materiaal kan echter ook de grondstof zijn voor nieuwe voorwerpen en producten. In afval wordt blik, papier, plastic, olie en glas alom gebruikt. Via moeizame processen is vanuit veel afval gelukkig weer bruikbare grondstof te maken, maar er is op het gebied van afvalverwerking nog veel te winnen.

De Snelste Recycle Machine in Groningen
De SRMG is een speciaal door Genies in Groningen ™ ontwikkeld apparaat dat zwerfvuil kan omzetten in direct bruikbaar product. Voor LenteKriebels is gekozen om het zwerfvuil om te zetten in verse frisse limonade. Na het vele opruimwerk smaakt een glaasje fris immers opperbest. De ijverige schoonmaker wordt zo direct beloond.

Werking
De SRMG werkt met een geheim procedé dat is gepatenteerd sinds 1 februari 2011. Het apparaat is zeer gebruiksvriendelijk. De vuilomzetter in de machine wordt gevoed door onbewerkt zwerfvuil. Het afval kan direct vanaf de straat in de verzamelkorf worden geworpen. Door de werking van zwaartekracht ontstaat voldoende druk om de voedingsmond van de vuilomzetter te bereiken. Eventueel kan met een stamper het vuil enigszins worden aangedrukt om het procedé te versnellen.
De SRMG is uitgerust met vier stevige wielen zodat het apparaat gemakkelijk te verplaatsen is en op straat of trottoir direct inzetbaar is. Er zijn geen vuilniszakken nodig.
Drie kilogram zwerfvuil is genoeg voor een liter heerlijke limonade, met slecht 2 kCal per glas! De limonade wordt opgevangen in een reservoir onder de verzamelkorf en kan worden afgetapt middels een kraan.
Met slechts een kleine aanpassing in het procedé is de limonade ook bruikbaar als zeer zuinige autobrandstof. De uitstoot CO2 is wel 80% minder dan bij conventionele benzine, de prestaties zijn er amper minder om.
Andere toepassingen voor de recycle- vloeistof zijn: vervanger voor smaakversterker, smeermiddel, luchtverfrisser, bluswater, koelvloeistof, eau de toilette. De vloeistof kan ook als gel worden geproduceerd. Met recht kan deze nieuwe vloeistof een wonderolie genoemd worden.

De SRMG is gebouwd vanuit het cradle-to-cradle principe: alleen gebruikte materialen zijn toegepast. Als knipoog naar dit principe hebben we er voor gekozen om de mobiele basis van de machine te maken uit een kinderwagen.

Demonstratie
De SRMG wordt gedemonstreerd tijdens LenteKriebels Groningen, op dinsdag 26 april 2011 vanaf 10:30 uur. De volgende straten worden van afval ontdaan ten behoeve van limonadeproductie: Binnenstad Oost en Oosterparkwijk. Het startpunt is de Stadsschouwburg te Groningen

Genies in Groningen ™
Genies in Groningen is een samenwerkingsverband van Kees Wiersema, beeldend kunstenaar en Paul Marius Borggreve, dichter. Sinds 2006 brengen zij met enige regelmaat ‘Reality Art Peformances’, of wel: werkelijkheid is kunst, kunst is werkelijkheid.


 de machine in aanbouw medio april 2011

woensdag 6 april 2011

Schillen

door Paul Marius Borggreve

De vraag die Viviane Rose stelt: 'Gaan we onze korte-termijndenken terugdraaien?' is helaas eenvoudig te beantwoorden: 'neen'. De menselijke natuur is nu eenmaal ingericht om beslissingen te nemen die op korte termijn invloed hebben. Het is puur natuur om voor een voordeel in het heden te kiezen. Morgen is immers altijd een onzekere zaak. Het diepste wezen van de mens is doodeenvoudig: 'ik wil het hier, ik wil het nu'. En toch.
Zoals de menselijke intelligentie in drie lagen bestaat, kostelijk beschreven door Piet Vroon in zijn klassieker 'Tranen van de krokodil', lijkt ook het maatschappelijk verkeren van de mens in lagen te verlopen. Als onderste primitiefste laag is er het individu. De eerste zorg is om basisbehoeften te lenigen die betrekking hebben op het individu. Een stap hoger staat de familie/groep: de directe omgeving van een individu. Daar weer boven staat de maatschappij. Het nemen van beslissingen, de complexiteit ervan en de termijn waarop een beslissing betrekking heeft neemt toe naarmate een hogere laag bereikt wordt. Maatschappelijke beslissingen, ook politiek genoemd, gaan in de regel over de lange termijn, terwijl individuele beslissingen bijna over de korte termijn gaan. Tussen individu en maatschappij bestaat derhalve een eeuwige dialectiek. Het vervuilings- en afvalprobleem tekent deze dialectiek. Vervuilen en afval zijn bijna altijd het gevolg van individuele beslissingen op de korte termijn. Natuurlijk zijn er individuen die gedrongen door geweten of gezond verstand niet de beslissing nemen om op de zo kort mogelijke termijn een oplossing te vinden, maar in hoeverre kun je het individu deze beslissingen aanrekenen?
Als het gaat om moedwillige vervuiling: te lullig zijn om een bierblikje in afvalbak te gooien, is het duidelijk. Het is een voordelige beslissing op de ultrakorte termijn voor een enkel individu. Individuen met enig sociaal vermogen begrijpen echter dat het voordeel voor hen op deze zeer korte termijn, nadeel oplevert op iets langere termijn voor henzelf en hun directe omgeving. Immers er ligt een vies bierblikje op de grond, dat niet van zelf weggaat. Het ziet er lelijk uit, kan gaan stinken. De beslissing pakt na al enige minuten negatief uit.
Voor andere beslissingen is het niet zo eenvoudig: voor een stukje van een kilometer de auto pakken naar de supermarkt? De meesten begrijpen dat het beter kan, maar wie wordt er op de korte termijn mee geschaadt?
Beslissingen die invloed hebben op de langere termijn, kunnen alleen politieke beslissingen zijn. In de moderne bestuurslagen is de mens in staat boven zichzelf uit te stijgen. Alleen daar ligt hoop voor de toekomst en hoop voor de oplossing van de vervuiling van de wereld.
Het probleem is bepaald niet nieuw. De bijbel zei immers al over de menselijke natuur: de geest is gewillig, maar het vlees is zwak.Wat kan de individu dan wel?
Bewust worden. De korst van de gewoonte afschillen. Wat is afval eigenlijk? Waar is het? Hoe kan het dat een maatschappij gefascineerd door schoon, hygiene, steriel en blinkend het meeste vuil en afval produceert?
Vragen voor een volgende keer.

Foto: de schillenemmer. Resten op weg naar nieuw gebruik als compost....